RSS

в САЩ: д-р Хаус, в България: д-р Хаос

Преди време бях чел статия, която коментираше влиянието на медицинските тв. сериали върху хората. Оказва се, че „др. Хаус“, „Спешно отделение“ и всички подобни създават грешно впечатление и празни надежди в хората и особено в болните. Супергероите в бели престилки постигат чудеса за отрицателно време, обще взето както се казва – като на кино. Запитах се обаче, дали чудака др. Хаус влиае така негативно и на българските зрители. По-скоро май не, защото българинът вече се е примирил, че ако се разболее само Бог може да му помогне, дори и да не е вярващ.

Ако имате късмет и Джи-пито ви случайно има талон за изследване и преглед при специалист, много възможно е например ренгенът да не работи, а скенерът да е още нов и фирмата с гаранцията да не го е пуснала в експлоатация. Или да ви запишат за изследване след 1 месец (дано доживеете толкова). В крайна сметка сте принудени да си платите на частен преглед, но и това не е гаранция за лек! След като обиколите 3-4 лекаря дори в най-голямата и модерна болница в София е възможно да се окажете „напълно здрави“ и по-леки с 200-300 лв. И се чудя за какво плащаме и за осигуровки, и за частни прегледи като резултат няма? Просто в българското здравеопазване цари ХАОС, лекарите са се превърнали в продавачи в плод и зеленчука, мислят само за пари. Е може би има 2-3% добри специалисти, които още служат на Хипократовата клетва, но за жалост аз не съм попадал на тях.

Ако някой колега заснеме чисто документално малко кадри от обикновена болница в Америка или в Европа, сигурно на нас българите ще ни изглежда като тв. сериал. Остава ни просто да се молим да сме здрави и да гледаме лекарите как би трябвало да изглеждат и да работят само по телевизията. Може би затова БНТ засне след 10 години пауза нов сезон на „Клиника на третия етаж“, чиято първа серия е иминно днес.

Tags: , , , , , ,

вторник, януари 5th, 2010 at 20:43 • бг, лични, разниRSS 2.0 feed • leave a response or trackback

4 коментара to “в САЩ: д-р Хаус, в България: д-р Хаос”

 1. Андрей каза:

  Вече са добавени и Секси буукмаркове за Twitter, Facebook, Myspace, Linkedin, Google Bookmarks и RSS за коментарите 🙂

 2. Ани каза:

  Това хубаво, ама е добре да смениш др. с д-р, щото на български др. се чете „другаря“, а д-р „доктор“ и затова текста е малко изнервящ за по-старото поколение 🙂

 3. Андрей каза:

  поправих се 😉

 4. Ico каза:

  Мисля, че др. се чете други по книгите… А едно време сигурно е било модерно за другар, другарка не знам, много съм млад за да помня…

Leave a Reply

Важно! За да докажете, че сте човек, а не спам-бот, моля пресметнете преди да пуснете коментар. Отговора напишете с цифра:

Колко е 10 + 7 ?
Please leave these two fields as-is:

eXTReMe Tracker