RSS

Защо българската музика е в криза

От както снимам музикални клипове все по-често се чудя какво се случи с БГ музиката и защо стана почти напълно невидима. Едно време като бях тийнейджър музикалните награди на ММ и БГ Радио бяха феноменално събитие очаквано от всички. Днес БГ песен и клип в друг жанр различен от попфолка е почти невъзможно да се чуе и види по радиа и телевизии, а повечето фолк продукти дори не са авторски – музиката кавър, клиповете взаимствани!

Много мислех имайки предвид всички неща от кухнята на бранша и според мен главните причини за тази криза са следните:

1. Музикалните редактори и директори чакат първо една песен и видео да стане хит за да я пуснат по тяхното радио/телевизия. Да ама всички чакат да стане хит, а това няма как ще се случи без да я пускат! Много малко медии подкрепят родната поп и рок музика. Друг е въпросът, че някои от тях взимат пари за ротация по необявени ценови листи.

2. България е малка страна, а музикален пазар на практика няма – дори малък. При положение, че артистите не печелят от своите песни и клипове, а разчитат предимно на спонсорство от фирми и на участия, няма как да очакваме много от тях.

3. Българите сме чуждопоклонници, не подкрепяме родното, предпочитаме чуждото. На всичкото отгоре сме хейтъри, гледаме само недостатъците и да плюем по труда на другите без значение дали въобще сме компетентни в тази област.

Ако се промени поне една от тези 3 точки съм сигурен, че нещата ще се подобрят значително. Аз обичам много българската музика и ще я подкрепям освен като режисьор и като слушател. Оставам все пак оптимист, надявам се и вие!

Tags: , , , , , , , , ,

събота, март 26th, 2011 at 20:39 • бг, видео, музика, професионалниRSS 2.0 feed • leave a response or trackback

2 коментара to “Защо българската музика е в криза”

 1. Joro каза:

  Брех! Хейтъри сме били!

  3. А защо новите български филми и сериали са гледани?
  Защото са качествени. Няма да споря до каква степен, но.

  2. Защо не погледнат глобално? Защо румънски песни може да чуеш навсякъде по света? Музиката е в криза глобално. Ерата на печалбарството от дискове, касетки, плочи изчезна и се върнахме към началото на миналия век, когато се изнасят концерти и правят участия.

  1. Много малко се пуска заради качеството й. Но от части съм съгласен, че има такова нещо.

 2. Андрей каза:

  Сериалите са гледани, защото в БГ тв. рейтинга се образува предимно от пенсионерите и възрастната аудитория. Аз лично гледам само 1 от тях. Иначе игралните филми в момента са по-гледани от преди, но истината е, че само 1 от новите филми – „Мисия Лондон“ постигна аудитория каквато американските ленти по кината ни и може да се нарече успешен. Всички други не могат да избият дори бюджета си за реализация отпуснат от НФЦ и БНТ.

  Румънците не са толкова „глобални“. Може би са най-извести и комерсиални у нас и в Румъния. У нас CityTV ги внася и налага активно. Музикалният бизнес пазар си е зле в цял свят, скоро Джон Бон Джоуви посочи Стив Джобс и iTunes като основният фактор за това – http://bit.ly/ha4GTN А в БГ сме много далече от САЩ.

  Има много български качествени поп и рок песни и клипове, които не са копирани и взаимствани от чужди проекти, но няма как да стигнат до хората у нас и често биват оценявани както трябва в други страни, което е жалко.

Leave a Reply

Важно! За да докажете, че сте човек, а не спам-бот, моля пресметнете преди да пуснете коментар. Отговора напишете с цифра:

Колко е 6 + 13 ?
Please leave these two fields as-is:

eXTReMe Tracker