RSS

Как да снимаме видео с мобилен телефон

Ежедневно хората снимат с мобилния си телефон навсякъде: на улицата, в парка или на концерт. Замисляте ли се обаче  дали снимате правилно и въобще правите ли разлика в композицията между фото и видео? Има огромна разлика и значение в позицията на кадъра!

Въртенето на телефона в хоризонтално и вертикално положение (или още портретна и пейзажна позиция) при фотографиране е напълно нормално, но при видео не. Видео се снима само хоризонтално, не случайно това е формата на киноекрана, мониторите и дори прозореца на YouTube. Аз поне не съм виждал тесен и висок телевизор досега. Неволната грешка идва от позицията на телефона да бъде изправен и после гледаме безумно видео в 1/3 от екрана ни ако го качим онлайн например. Просто изправената позиция на корпуса на телефона не е правилната преспектива за снимане на видео. Разбира се винаги има изключение, понякога може художествено решение да изисква кадърът да е на високо, но това се случва рядко. Дано този малък пост накара поне няколко бъдещи GSM видеотворци да хванат „камерата“ правилно!

Tags: , , , , , , , , , ,

петък, ноември 30th, 2012 at 16:04 • бг, видео, професионални, разниRSS 2.0 feed • leave a response or trackback

One Response to “Как да снимаме видео с мобилен телефон”

  1. Почивка в Турция каза:

    Най-интересния момент идва не при снимането на видеото, а при гледането му след това. Неволно не осъзнаваме, че завъртим ли телефона по време на снимки, е равно на това да завъртим момнитора по време на филма..

Leave a Reply

Важно! За да докажете, че сте човек, а не спам-бот, моля пресметнете преди да пуснете коментар. Отговора напишете с цифра:

Колко е 7 + 7 ?
Please leave these two fields as-is:

eXTReMe Tracker