RSS

Защо гледаме само реалити формати и сапунки

Няма начин да не сте се питали хиляди пъти, докато цъкате с дистанцинното – защо българските телевизии са толкова скучни и глупави. Ако не дай си Боже човек няма кабелна/цифрова телевизия и разчита само на ефирните канали, то той е обречен предимно на реалити формати и сапунки. Да не забравяме и женските блокове, които в последно време станаха също голям хит.

За жалост причина за „разнообразната тв. програма“ са рейтингите, а не умствено отклонение на програмните директори в телевизиите. Основен фактор за определяне на рейтинга на телевизиите (пийпълметрията) в България са пенсионерите. Те са основната тв. аудитория. Жалко, но факт! Затова ако нещо е по-динамично и нестандартно, просто не се харесва на по-възрастните хора – има нисък рейтинг и пада от ефир. И докато рекламодателите залагат на количество, а не на качество, като гледат предимно и единствено цифрите да са по-големи, то децата ни ще разиграват сцени от турски сериали, вместо класически пиеси и приказки.

Друг проблем е обърканата ни държава и медиен пазар. Много често у нас продуцентите на тв. предавания трябва да плащат на телевизиите за ефирно време, а не обратното. Имаме многобройни проблеми в законодателството като например липсата на облекчения за спонсорство. Също така по закон детски предавания нямат право да бъдат спонсорирани и прекъсвани за реклама. При това положение е съвсем нормално да сме заляти от женски блокове и нито един детски. Не случайно японските анимации се оказват далеч по-интересни или по-скоро по-евтин и лесен начин за пълнене на ефира.

Хора и идеи за по-разнообразна и интересна тв. програма много. Но на този етап просто ни липсва техническа възможност да се случи раздвижване. Надявам се това няма да е вечно. Затова цъкайте с дистанционното по чуждите канали и не спирайте да се надявате тайничко, че нещата ще се променят все някога!

Tags: , , ,

неделя, октомври 25th, 2009 at 2:56 • бг, професионални, разниRSS 2.0 feed • leave a response or trackback

5 коментара to “Защо гледаме само реалити формати и сапунки”

 1. Людмил каза:

  По тъпа телевизия едва ли има по света. Добре, че има Дискавъри, Анимал планет, Хистори и др. подобни, че иначе ще си изхвърля телевизора. И тия тъпи реклами…То бива реклама, ама то ти писва от едно и също. Добре ,че нямям власт, иначе ще направя военно положение и де що има тъпо и неграмотно…в лагер, да рине л…та до побъркване. При Бай Тошо беше ограничено, но поне имаше ред и респект от властта. А сега…слободия и тарикатщина. Вероятно телевизията си наглася програмите според аудиторията…ограничени хора, тъпа телевизия. Интелигента си намира занимание и среда.

 2. Toni каза:

  Да, ужас – само ни промиват мозаците!

 3. Max каза:

  Има и свестни превдавания, но по-рядко за жалост. Чуждите телевизии предлагат по-качествен избор!

 4. Peter R каза:

  Да не забравямв също че трябва все пак да се отглежда нация от овце-консуматори, а това със „телевизия за мислещи хора“ (почти оксиморон) не става.

 5. Anito каза:

  или просто спрете да гледате ТВ……като мен

Leave a Reply

Важно! За да докажете, че сте човек, а не спам-бот, моля пресметнете преди да пуснете коментар. Отговора напишете с цифра:

Колко е 4 + 3 ?
Please leave these two fields as-is:

eXTReMe Tracker